Απολογισμός των δράσεων του ΚΠΕ Δραπετσώνας & Τροιζήνας ? Μεθάνων

Κάνοντας τον απολογισμό της φετινής σχολικής χρονιάς θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους για τις δράσεις μας.

Ημερήσια εκπαιδευτικά προγράμματα:

Ποδαρικό για τη νέα σχολική χρονιά μας έκαναν οι εκπαιδευτικοί του 10ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας στις 3 Οκτωβρίου 2012 συνοδευόμενοι από 25 μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης. Ακολούθησαν 205 εκπαιδευτικοί από 96 σχολικές ομάδες σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 2146 μαθητές και μαθήτριες.

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: «Τα λιμάνια της Ελλάδας»

Ανανεώθηκαν για την επόμενη διετία (2012-14) τα σχολεία τα οποία συμμετέχουν στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο που συντονίζει το ΚΠΕ Δραπετσώνας. Συμμετέχουν 63 σχολεία με 1845 μαθητές/τριες και 123 εκπαιδευτικούς.

Επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς

Θεματικό έτος: Στο πλαίσιο του φετινού θεματικού έτους «Ανθρωπογενές Περιβάλλον και Αειφόρος Διαχείριση» εστιάσαμε στη διαχείριση του αστικού χώρου δίνοντας έμφαση στους αστικούς δημόσιους χώρους. Για την υποστήριξη των συναδέλφων που υλοποίησαν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διοργανώσαμε σε συνεργασία με τους/τις Υπεύθυνους/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 3 διήμερα σεμινάρια με συναφή θέματα. Πολύτιμη ήταν η συνεργασία του Εργαστηρίου Αστικού σχεδιασμού, της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. Μέλη ΔΕΠ (Ν. Μπελαβίλας, Γ. Πολύζος, Στ. Σταυρίδης) συνέβαλαν με εισηγήσεις τους στα σεμινάρια και τροφοδότησαν με πολύτιμα στοιχεία τα παιδαγωγικά εργαστήρια. Φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής συνεργάστηκαν επίσης με την Π.Ο. του ΚΠΕ για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των εργαστηρίων. Τους ευχαριστούμε όλους/ες για την εξαιρετικά πρόθυμη συμμετοχή και την ουσιαστική συμβολή τους. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η διοργάνωση διήμερου σεμιναρίου για συναδέλφους Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων στις 19-20 Απριλίου 2013. Ξεπερνώντας τα ακτοπλοϊκά εμπόδια κατάφεραν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο εκτός από τους 65 συναδέλφους της Σύρου και 17 συνάδελφοι από Τήνο, Μύκονο και Άνδρο. Η επιτυχία της αποκεντρωμένης αυτής δράσης μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεργασία που είχαμε με τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων Κυκλάδων καθώς και στη θερμή υποδοχή που μας επεφύλαξαν όλα τα στελέχη Εκπαίδευσης των Κυκλάδων και κυρίως ο Περιφερειακός Διευθυντής κος Δ. Μεσσάρης ο οποίος πραγματοποίησε και εισήγηση στο σεμινάριο. Τους ευχαριστούμε όλους/ες και ελπίζουμε να συναντηθούμε πάλι σε παρόμοια διοργάνωση.

Σεμινάριο Δικτύου: Προκειμένου να υποστηριχθούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο του ΚΠΕ «Τα λιμάνια της Ελλάδας» διοργανώσαμε τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο στις 9-11 Νοεμβρίου 2012. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 80 εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν ήδη στο Δίκτυο, αλλά και νέοι συνάδελφοι οι οποίοι εντάχθηκαν σε αυτό μετά τη λήξη του σεμιναρίου ανανεώνοντας τα μέλη του Δικτύου. Στο σεμινάριο αυτό πολύτιμη ήταν η επιστημονική υποστήριξη του επιστημονικού προσωπικού του ΕΛΚΕΘΕ (Α. Pancucci ? Παπαδοπούλου, Χρ. Αναγνώστου). Τους ευχαριστούμε πολύ για την ανταπόκριση, τη συμβολή τους και τη φιλοξενία τους στους χώρους του ΕΛΚΕΘΕ.

Συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Καρπός της συνεργασίας μας με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πρόγραμμα LIFE «Εργαλείο WASP» (LIFE10 ENV/GR/ 622) ήταν ένα διήμερο σεμινάριο για την πρόληψη των απορριμμάτων. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 73 εκπαιδευτικοί οι οποίοι εκπονούν συναφή προγράμματα ΠΕ και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους ΠΕ Α/θμιας Εκπ/σης Δ? Αθήνας και Πειραιά, καθώς και με τον Υπεύθυνο ΠΕ Β/θμιας Εκπ/σης Δ? Αθήνας. Ευχαριστούμε θερμά την κα Κάτια Λαζαρίδη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Χαροκόπειου) και την κα Χριστίνα Χρόνη (Ερευνήτρια του Χαροκόπειου) για τη συνεργασία και τη συμβολή τους στο σχεδιασμό και υλοποίηση του σεμιναρίου.

Επιμορφωτικές ημερίδες

- Επτά ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς (7 Σεπτεμβρίου 2012) πραγματοποιήσαμε επιμορφωτική ημερίδα στο συγχωνευμένο ΚΠΕ Τροιζήνας ? Μεθάνων το οποίο παρακολούθησαν 35 εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τα τοπικά σχολεία σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο ΠΕ Β/θμιας Εκπ/σης Πειραιά. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο Τροιζηνίας κο Γ. Σαμπάνη για την υποστήριξη που μας παρείχε στην προσπάθεια μας να λειτουργήσει το ΚΠΕ Τροιζήνας ? Μεθάνων για την κάλυψη επιμορφωτικών αναγκών των εκεί συναδέλφων.

- Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Δ? Αθήνας διοργανώσαμε ημερίδα με θέμα τα αστικά λύματα και επίσκεψη στο Κέντρο Επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυτάλλεια στις 13 Απριλίου 2013 την οποία παρακολούθησαν 65 συνάδελφοι και από τις δύο Διευθύνσεις.

- Την ημέρα του περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2013) την γιορτάσαμε με την παρουσίαση προγραμμάτων που εκπόνησαν συνάδελφοι/ισσες Α/θμιας Εκπ/σης της Δ/νσης Πειραιά σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο ΠΕ της Διεύθυνσης. Τις παρουσιάσεις 19 προγραμμάτων ΠΕ παρακολούθησαν 77 εκπαιδευτικοί από τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Πειραιά. Ο ενθουσιασμός των συναδέλφων και η ποιότητα των εργασιών τους ήταν το καλύτερο κλείσιμο των επιμορφωτικών δράσεων του ΚΠΕ για τη φετινή χρονιά.

Ημερίδες Δια Βίου μάθησης

- Μετά από αίτημα του Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών υποδεχθήκαμε στο ΚΠΕ 45 εκπαιδευόμενους και πραγματοποιήσαμε ημερίδα με θέμα: «Φυσική μέθοδος λίπανσης: κομποστοποίηση» στις 9 Ιανουαρίου 2013.

- Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας  Κορυδαλλού με 45 εκπαιδευόμενους παρακολούθησε στο ΚΠΕ την ημερίδα ?Η εποχή της εκβιομηχάνισης στο λιμάνι του Πειραιά? στις 25 Φεβρουαρίου 2013.

Home
 

 

espa 2014-2020

inedivim

 

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση 2014-2020», Πράξη «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», Υποέργο 3, Άξονας προτεραιότητας 6.