Διοργάνωση επιμορφωτικής ημερίδας Δια Βίου Μάθησης

Στο πλαίσιο των δράσεων Δια Βίου Μάθησης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας προτίθεται να διοργανώσει επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας μέσα από καθημερινές πρακτικές: Δίκτυα ανταλλαγών».
Η ημερίδα απευθύνεται σε 70 εκπροσώπους τοπικών φορέων. Θα διεξαχθεί το Σάββατο 26-11-2011 και θα έχει διάρκεια 7 ώρες (8.30-15.30).

Σκεπτικό: Η παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων είναι ένα από τα κύρια αίτια για την εξάντληση των φυσικών πόρων και ενέργειας.  Επίσης η βιομηχανική παραγωγή προϊόντων ενοχοποιείται σημαντικά για τη ρύπανση του πλανήτη συμβάλλοντας καθοριστικά στην κλιματική αλλαγή. Η μείωση της κατανάλωσης μέσα από τη μεταχρήση των προϊόντων αποτελεί μια από τις λύσεις του σύγχρονου προβλήματος της υπερκατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών.
Μια περίπτωση μεταχρήσης προϊόντων είναι όταν μία ομάδα ανθρώπων ανταλλάσει τοπικά προϊόντα και  υπηρεσίες μεταξύ τους, χωρίς την παρουσία χρήματος. Αποτελεί μία θετική και καινοτόμα δράση αλληλεγγύης στην οποία οι πολίτες παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειές τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν  την οικονομική κρίση.

Ομάδα στόχος: Ακολουθώντας τη βασική αρχή της εκπαίδευσης ενηλίκων που αφορά στην ανταπόκριση στις ανάγκες των εκπαιδευόμενων προτείνουμε την πρόσκληση στο σεμινάριο εκπροσώπων τοπικών φορέων οι οποίοι θα ενημερωθούν για την περιβαλλοντική και κοινωνική φιλοσοφία των Δικτύων ανταλλαγών καθώς για την πρακτική εφαρμογή τους από εισηγητές οι οποίοι έχουν οργανώσει και συντονίζουν αυτή τη στιγμή παρόμοια δίκτυα στο Βόλο και το Καρπενήσι.

Στόχος της επιμορφωτικής ημερίδας είναι η μεταφορά της εμπειρίας και η ενίσχυση για την ίδρυση ανάλογων δικτύων στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα η συνεκπαίδευση διαφορετικών ομάδων πληθυσμού φιλοδοξούμε να οδηγήσει στη δημιουργία συμπράξεων ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες στόχους. 

Οι φορείς που θα προσκληθούν είναι οι εξής:

  • Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων
  • Φοιτητικοί Σύλλογοι
  • Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας
  • Φορείς του Δήμου Κερατσινίου ? Δραπετσώνας 
  • Σύλλογοι επαγγελματιών της περιοχής
  • Πολιτιστικοί Σύλλογοι
  • ΚΑΠΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ : «Εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας μέσα από καθημερινές πρακτικές: Δίκτυα ανταλλαγών»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

8.30 ? 9.00: Προσέλευση εγγραφές ? παραλαβή υλικού

9.00 ? 10.30 : Προβολή 20λεπτης ταινίας «Η Ιστορία των πραγμάτων». Εργαστήριο : «Οι οικολογικές ? οικονομικές ? κοινωνικές συνέπειες των παραγωγικών διαδικασιών»

10.30 ? 11.45 : Εργαστήριο: «Η γέννηση μιας ανθρώπινης οικονομίας», Κοπανάκης   Μανώλης, Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Ευρυτανίας.

11.45 ? 12.15 : Διάλειμμα

12.15 ? 13.45 : Εργαστήριο: «Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας: Πώς, γιατί και μετά» Παπαϊωάννου Χρήστος, Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής και Διαχειριστής ? Σχεδιαστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

13.45 ? 14.30 : Συζήτηση ? Προτάσεις ? Δράσεις

14.30 ? 15.30 : Ελαφρύ γεύμα

Home
 

 

Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

«Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού,Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση 2014-2020»,

Πράξη «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»,

Υποέργο 3, Άξονας προτεραιότητας 6.