Στο ίδιο θρανίο μαζί με τον παππού και τη γιαγιά παιχνιδίζουμε και παίζουμε για το περιβάλλον.

Σας ενημερώνουμε ότι το ΚΠΕ Δραπετσώνας αποφάσισε με την Πράξη 5/7-11-2017 να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του Δήμου Νέας Σμύρνης και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (με αρ. πρ. 1920/6-11-2017) προκειμένου να συμμετάσχει σε δύο επιμορφωτικές ημερίδες συνεκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημότες τρίτης ηλικίας Δήμου Νέας Σμύρνης (7 Δεκεμβρίου 2017 και 11 Δεκεμβρίου 2017 και ώρες 10.30-13.00) με τίτλο : «Στο ίδιο θρανίο μαζί με τον παππού και τη γιαγιά παιχνιδίζουμε και παίζουμε για το περιβάλλον».

Στις ημερίδες θα υλοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια ειδικά σχεδιασμένα από την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Δραπετσώνας για τους συμμετέχοντες (Ε΄Παιδικός Σταθμός και Ε΄ΚΑΠΗ, Ζ΄Παιδικός Σταθμός και Δ΄ ΚΑΠΗ) για το θέμα : «Παγκόσμιος πολίτης και υπεύθυνη διαχείριση φυσικών πόρων και απορριμμάτων».

Οι δράσεις του ΚΠΕ Δραπετσώνας εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση 2014-2020», Πράξη «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», Υποέργο 3, Άξονας προτεραιότητας 6.

Με τα εν λόγω βιωματικά εργαστήρια στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε και να φέρουμε σε επαφή τους συμμετέχοντες με ένα νέο πολιτιστικό παράδειγμα, αυτό του παγκόσμιου πολίτη και του υπεύθυνου καταναλωτή που γνωρίζει ότι ζει σε ένα κόσμο όλο και πιο σύνθετο λόγω παγκοσμιοποίησης, και έχει ευθύνη για τις καταναλωτικές του επιλογές, γιατί με αυτές αποφασίζει ποια προϊόντα θα συνεχίσουν να παράγονται, σε ποιες συνθήκες και με ποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Μέσα από παρακολούθηση ολιγόλεπτου βίντεο, αφήγηση παραμυθιού, συμμετοχή σε βιωματικά παιχνίδια και συζήτηση, κατασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού, κλπ., οι συμμετέχοντες/σες θα έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν για το θέμα της συσσώρευσης απορριμμάτων και το πρόβλημα της εξάντλησης των φυσικών πόρων που συνδέεται με αυτό. Θα γνωρίσουν τα θετικά και τα αρνητικά κάθε μεθόδου διαχείρισης απορριμμάτων (καύση, χωματερή, ΧΥΤΑ, ανακύκλωση) ως προς περιβάλλον, την οικονομία, κοινωνία και θα προβληματιστούν για τις αξίες που δημιουργούνται μέσα από τρίπτυχο «Μειώνω την κατανάλωση, Επαναχρησιμοποιώ, Ανακυκλώνω».

Η ημερίδα απευθύνεται και στην τρίτη ηλικία, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο εκπαίδευσης και διαμόρφωσης και της προσχολικής ηλικίας. Η πιλοτική αυτή δράση θεωρούμε ότι υα συμβάλλει δημιουργικά στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και μπορεί να αποτελέσει ένα δυναμικό εργαλείο εκπαίδευσης  και αλληλεπίδρασης γεφυρώνοντας τις ηλιακές αντιθέσεις.

 

Οι δύο ημερίδες θα υλοποιηθούν χωρίς δαπάνη για το ΚΠΕ.

Η Υπεύθυνη του ΚΠΕ Δραπετσώνας

Δρ Σταυρούλα Τριανταφύλλου,

Home
 

 

Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

«Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού,Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση 2014-2020»,

Πράξη «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»,

Υποέργο 3, Άξονας προτεραιότητας 6.